070-6904581 Martin Hedén 
072-3416028 Inger Orre


Dolda flöden

Eller svårigheterna med att rädda inte bara världen utan också sig själv.

Bergslagen och journalistiken

i skogar, berg, själ och hjärta

En roman av Inger Orre och Martin Hedén från Albert Bonniers förlag


Dolda flöden är första delen av en romansvit som utspelar sig i  södra Dalarna och norra Västmanland – närmare bestämt Smedjebacken och Riddarhyttan. Det handlar om f d gruvsamhällen i vad som brukar kallas Det svenska rostbältet. Kommer man från Michigan eller Ruhr eller varför inte Wales är det inte svårt att känna igen sig. Bergen är rika, människorna fattiga, skogarna vackra, vattendragen starkt påverkade av tungmetaller och andra föroreningar.
Det är hösten 2014 och Dagbladet Bergslagen, medieföretaget som dominerar regionen, har för länge sedan lagt ned sin lokalredaktion i Smedjebacken. Men redaktören själv, Kerstin Lindgren, hänger sig kvar på officinen som en gång varit den Konsumaffär hennes pappa förestod. Utan att tänka över saken så särdeles breder hon sina vingar över en ung amerikansk doktorand, Benjamin. På flera sätt är det hans frågor och undringar som får Kerstin att börja ompröva hur hon tidigare rapporterat om gruvdriften i trakten – inte heller hon har riktigt förstått hur skadlig sulfidmalmsresterna är, den så kallade sligen.
Nå, Kerstin är ingen soldat men hon har kvar sin penna. Och nu tänker hon utnyttja den för att göra en sista medial insats. Samtidigt dras hon in i den EU-satsning som ser Strömsholms kanal som ett besöksmål. Turisterna ska bli Bergslagens nya näring när mineralerna har exploaterats.

Dolda flöden, som skildrar händelserna under ett år, berättas ur flera protagonisters perspektiv. Fiktion alltså. Men omständigheterna vad det gäller miljöskulden från en av Sveriges absolut äldsta gruvor bygger helt på fakta, utredningar och analyser. Här ligger bly och arsenik på hög intill mångas bostäder. Och det är minst av allt okänt – men orsakar inga utryckningar precis.

På lång sikt handlar det om miljoner människors dricksvatten. 

Ett bildspel som ger något av stämningarna och innehållet i romanen har du på https://www.dropbox.com/scl/fi/qkp47t3nx9semwept1vo4/DOLDA-FL-DEN.mp4?rlkey=eqnaq8pp3nmczjys5kkqgv0vu&dl=0